Snídaňové cereálie jsou to nejhorší, co si můžete k snídani dát

Snídaňové cereálie jsou to nejhorší, co si můžete k snídani dát

Foto: Shutterstock.com

Zdraví

Dáváte si cereálie k snídani každý den? Možná si zaděláváte na cukrovku, varuje odbornice

Ten, kdo začíná den miskou plnou cereálií, možná dělá velkou chybu. Zvyk posnídat oslazené obiloviny může totiž mít negativní vliv na zdraví.

ptk

Cereálie z pšenice, kukuřice, rýže nebo ječmene bývají prvním jídlem milionů lidí po celém světě. Mohou ale přinášet více škody než užitku.

Nabídka snídaňových cereálií je široká a lákavá, přesto stojí za úvahu, jestli svůj ranní start nepřehodnotit. Server Unilad.com tlumočí názor nutriční specialistky, podle níž cereálie představují jeden z nejhorších způsobů, jak začít den.

Sladká snídaně sice může po východu slunce dodat potřebnou energii, biochemička Jessie Inchauspeová upozorňuje, že příliš častá konzumace cereálií může vést k vážným zdravotním problémům. Jedním z rizik je například cukrovka 2. typu.

Konzumace nadměrného množství glukózy, které je v diskutovaném pokrmu opravdu hodně, nutí tělo vylučovat inzulin, aby ji odbouralo.

Nadbytečná glukóza se pak ukládá jako glykogen nebo tuk. Vysoká hladina cukru v krvi podle expertky narušuje schopnost těla efektivně vyrábět energii, způsobuje únavu a spouští řetězec vedlejších účinků.

„Taková snídaně zároveň rozhodí naši hladinu glukózy po celý zbytek dne, což znamená, že i oběd a večeře pak vyvolávají ještě větší výkyvy,“ dodala.

Co si tedy ráno dát, abychom se tomu vyhnuli? Ideální je podle odbornice začít slanou snídaní. Na talíři bychom měli mít dost vlákniny, bílkovin a zdravých tuků. Glukózová bomba zdraví neprospěje.

I když se to jeví jako módní potrava pro městského mileniála, reprezentantem vhodné snídaně je třeba avokádo na toastu.

Většina cereálií naproti tomu obsahuje nemalé množství cukru. Zvýšená konzumace sladkého pokrmu vede k obezitě a kolísání hladiny energie během dne.

Zákazník by se neměl nechat zlákat křiklavými slogany na krabici. Nápisy jako „nízkokalorické“ nebo „bohaté na vlákninu“ sice produkt prodávají jako zdravější, ale skutečnost bývá jiná.

Související články